Laster...

Våre produkter & oppskrifter


Bygg inneholder gluten, men ikke i så store mengder som i hvetemjøl. Derfor har ikke bygg samme bakeegenskaper som hvetemjøl, og bakst med mye bygg i vil ikke heve så mye som bakst med mye hvete. Likevel er bygg anvendelig, særlig i grøt, flatbrød, kjeks, pannekaker og annet som ikke trenger heving, men man kan fint bytte ut noe av hvetemjølet i baksten med byggmjøl. I finbakst: opptil 20%, i grovbakst: opptil 40%. Byggryna brukes gjerne i supper, grøt, som tilbehør til kjøtt og fisk, og i salater, risotto og riskrem (byggkrem). Bygg er god på smak og gir en nøtteaktig antydning i maten det brukes i.

Når man baker med mjøl som inneholder mye fiber, vil deigen være mer klissete enn med annet mjøl. Dette er fordi høyt fiberinnhold krever høyere vannopptak,
og når deigen har fått stått en stund vil den ha «satt seg» mer.

Produkter


Hele byggryn


Selges i 1 kilos poser. Vi har gryn med lav avskallingsgrad, der ca 15% av ytterste skallet er fjernet. Det er kun den skalldelen som tarmen ikke kan fordøye som er skrelt av. Resten av skallet er bevart, og det er her de gunstige næringsstoffene ligger.

Steinmalt byggmjøl, sammalt


Selges i 1 kilos poser. Mjølet vårt er sammalt og med høy utmalingsgrad. Høy utmalingsgrad  vil si at 85-90% av kornet går gjennom kverna, og mjølet inneholder derfor mer fiber (beta-glukan) og næringsstoffer som jern og antioksidanter enn mange andre byggprodukter på markedet.

Steinmalt mjøl males på kvernsteiner, som gjør at mye av aromaen i kornet bevares. Brød bakt med steinmalt mjøl blir saftige og får god holdbarhet.

Bygg er trolig verdens eldste kulturplante og inngår ofte i samlebetegnelsen urkorn.