Laster...

Våre produkter & oppskrifter


Bygg inneholder gluten, men ikke i så store mengder som i hvetemjøl. Derfor har ikke bygg samme bakeegenskaper som hvetemjøl, og bakst med mye bygg i vil ikke heve så mye som bakst med mye hvete. Likevel er bygg anvendelig, særlig i grøt, flatbrød, kjeks, pannekaker og annet som ikke trenger heving, men man kan fint bytte ut noe av hvetemjølet i baksten med byggmjøl. I finbakst: opptil 20%, i grovbakst: opptil 40%. Byggryna brukes gjerne i supper, grøt, som tilbehør til kjøtt og fisk, og i salater, risotto og riskrem (byggkrem). Bygg er god på smak og gir en nøtteaktig antydning i maten det brukes i.

Når man baker med mjøl som inneholder mye fiber, vil deigen være mer klissete enn med annet mjøl. Dette er fordi høyt fiberinnhold krever høyere vannopptak,
og når deigen har fått stått en stund vil den ha «satt seg» mer.

Produkter


Alle våre produkter


Alle Dyrk Mølles produkter baserer seg på bygg som råvare. Det er fordi bygg er den eneste kornsorten vi kan dyrke i vårt kalde klima i stort nok volum på årviss basis. Tynset har et nesten arktisk klima der tida det tar å modne bygg bare er litt kortere enn frostfri periode. Dette gjør at såkornet må ligge i jorda i 4,5mnd før man oppnår modning av nytt korn. Dette er 3-4 uker lengre enn på de fleste andre steder i Norge. Denne langsomme veksten gir store korn med mild, aromatisk og nøtteaktig smak på bygget.

Bygget vårt dyrkes kun på vår egen familiegård. Byggåkrene ligger i umiddelbar nærhet til gårdstunet og husene på garden. Slik kan vi følge kornets vekst og utvikling gjennom sesongen på nært hold.

Dyrk er et norrønt ord for stolthet, heder og ære. Vi er stolte av å dyrke og modne korn i så kaldt klima. Vi forvalter jorda skånsomt og med respekt for forfedrene våre, som har jobbet fram god og næringsrikt kulturjord i generasjoner. Vi ønsker å hedre de som har «gått foran» med sin kunnskap, gitt av sin tid og hatt mot til å se nye muligheter. Det er en ære for oss å dyrke bygg og lage gryn og mjøl under slike forhold.

Delte byggryn – grovkverna


Selges i 1kilos poser og 10kilos sekker. Egner seg som erstatning for ris til middag, i grøt, salater, supper, i bakst og med yoghurt. Har kort koketid; er ferdigkokt på kun 5-8 minutter.

Delta byggryn – grovkverna har lav avskallingsgrad og det meste av skallet er bevart. Følgelig er innholdet av fiber og næringsstoffer som jern, vitamin B og vitamin E høyt.

Ekstra grovt byggmjøl


Selges i 0,5kg poser og 10kg sekker. Inneholder mye skall og fiber. Egner seg som fibertilskudd i grovbakst, knekkebrød, grøt, yoghurt og smoothie.

 

Hele byggryn


Selges i 1 kilos poser og 10 kilos sekker. Vi har gryn med lav avskallingsgrad, der ca 15% av ytterste skallet er fjernet. Det er kun den skalldelen som tarmen ikke kan fordøye som er skrelt av. Resten av skallet er bevart, og det er her de gunstige næringsstoffene ligger. Bygget er dyrket i kaldt klima på Tynset, og såfrøet ligger ca 3-4 uker lengre i jorda enn de fleste andre steder i landet. Dette gir store korn og følgelig mindre overflate per volum. Dette gir mindre bitterstoffer, og byggets naturlige milde, nøttesmak kommer mer til sin rett.

Steinmalt byggmjøl, sammalt


Selges i 1 kilos poser og 10kilos sekker. Mjølet er sammalt og med høy utmalingsgrad og inneholder derfor mye fiber og næringsstoffer.

Steinmalt mjøl males på kvernsteiner, som gjør at mye av aromaen i kornet bevares. Brød bakt med steinmalt mjøl blir saftige og får god holdbarhet. Mjølet egner seg i bakst (20% i finbakst og 40-50% i grovbakst), knekkebrød, kjeks, pannekaker, vafler og flatbrød.

Steinmalt byggmjøl, sammalt grovt


Selges i 1kilos poser og 10kg sekker. I grovt sammalt byggmjøl er mye av skallet bevart. Dette gir god smak da mye av smaken sitter i skallet. Mjølet inneholder også mye fiber og næringsstoffer som jern, vitamin B og vitamin E.

I steinmalt mjøl er mye av aromaene ivaretatt, og steinmalt mjøl gir saftig og smaksrik bakst. Mjølet egner seg i grovbakst, knekkebrød, flatbrød og grøt.

 

Bygg er trolig verdens eldste kulturplante og inngår ofte i samlebetegnelsen urkorn.