Jeg har hverken gått på kurs eller fått noen til å lære meg å lage flatbrød, jeg har rett og slett bare prøvd sjøl. Og det gikk fint. Dette er en god oppskrift med byggmjøl.
30 leiver
5 dl sammalt byggmjøl
5 dl fint rugmjøl
5 dl grov sammalt hvetemjøl
1 liter sikta hvetemjøl
2 ts salt
5 dl lunkent vann
5 dl lunken mjølk
Sammalt byggmjøl til utmaling
Bland de grove mjølslagene sammen, salt og det meste av hvetemjølet. Tilsett mjølk og vann og elt deigen smidig med resten av hvetemjølet. Deigen skal eltes helt til den ikke henger fast på hender eller i bollen. Den skal ikke sprekke når den trilles til pølse og brettes. Trill deigen ut til en glatt pølse og del i 30 like store emner. Legg et lett fukta klede over emnene så de ikke tørker ut. Trykk emnene flate i utbakingsmjølet og drei dem rundt mellom fingrene. Emnene skal være litt tjukkere i midten og langs kantene. Ha rikelig med byggmjøl under og oppå emnet. Kjevle med riflekjevle først og snu emnene et par ganger til å begynne med. Kjevle til passende tykkelse og størrelse, dette avhenger av hvor tjukke du liker at flatbrødene er. Løft opp leiven med bakstefløyen og rist av overflødig mjøl. Legg den over på middels varm takke og bruk trinsen til å trykke ned leiven. Rull fra midten og ut, dette gjør at ikke flatbrødet krymper eller at kantene rulles opp.
Ikke bruk for sterk varme, flatbrødet skal bli jevnt stekt og sprøtt uten å bli for brunt. Snu leiven når den er lys gyllen. Leiven brettes ved å legge bakstefløya midt på og brette over.