Denne retten tryller byggryna om til små smaksbomber i munnen. Ha gjerne i mer gryn enn det som står i oppskriften, de blir garantert spist opp.
80 g byggryn, bløtlagt i 8-12 timer
5 dl vann
2 klyper salt
1 – 1,5 ts gurkemeie
150 – 200 g spekeskinke, gjerne Santa Kristina
100 g vellagret ost
Cherrytomater
Vårløk i tynne skiver eller strimler
Hermetisk mais
Paprika skåret i biter
Hjertesalat
Dressing, f.eks aioli, yoghurt naturell eller matyoghurt.
Kok gryna i samme vann (5 dl) som de har ligget i natten over, og sammen med salt og gurkemeie. Det tar ca 30 minutter å koke gryna møre nok, men la det gjerne være en litt hard kjerne i midten. Sil vekk vannet og avkjøl gryna.
Kutt grønnsakene, skinke og ost i passende biter, og bland dette med gryna.
Server med dressing og grovt grytebrød med bygg i.