Dette brødet får en nydelig, sprø skorpe og smaker kjempegodt. Passer godt til salater og supper, eller når du bare vil ha «det lille ekstra».
250 g hvetemjøl
250 g sammalt byggmjøl
½ ts tørrgjær
1 ts salt
1 ts honning
4 ½ dl kaldt vann
I tillegg trenger du en jerngryte 20-24 cm med lokk, som tåler 250 grader.
Dag 1: Bland det tørre sammen i bakebolle. Rør ut honningen i litt varmt vann og tilsett resten av vannet. Bland væsken i det tørre og rør godt sammen. Deigen skal være løs men ikke flyte utover. Dekk bollen med et klede eller plast, og la deigen heve over natta (12-20 timer) i romtemperatur.
Dag 2: Legg et bakepapir på kjøkkenbenken, strø mjøl over og hvelv deigen ut på bakepapiret. Strekk deigen ut og brett den inn mot midten 2 – 3 ganger. La deigen ligge på bakepapiret med bakebollen over seg, og etterhev i ca 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet, setter du ovnen på 250 grader og setter inn jerngryta med lokk. Når brødet er ferdig hevet, drysser du litt sammalt byggmjøl i bunnen av gryta og hvelver deigen oppi gryta. OBS: Det er svært varmt! Sett på lokket og stek brødet på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10 – 15 minutter, til brødet har fått en gyllen skorpe. Ta brødet ut av gryta og legg det til avkjøling på rist.