Laster...

Grovt grytebrød med bygg

Grovt grytebrød med bygg

Dette brødet får en nydelig, sprø skorpe og smaker kjempegodt. Passer godt til salater og supper, eller når du bare vil ha «det lille ekstra».

250 g hvetemjøl
250 g sammalt byggmjøl
½ ts tørrgjær
1 ts salt
1 ts honning
4 ½ dl kaldt vann
I tillegg trenger du en jerngryte 20-24 cm med lokk, som tåler 250 grader.

Dag 1: Bland det tørre sammen i bakebolle. Rør ut honningen i litt varmt vann og tilsett resten av vannet. Bland væsken i det tørre og rør godt sammen. Deigen skal være løs men ikke flyte utover. Dekk bollen med et klede eller plast, og la deigen heve over natta (12-20 timer) i romtemperatur.
Dag 2: Legg et bakepapir på kjøkkenbenken, strø mjøl over og hvelv deigen ut på bakepapiret. Strekk deigen ut og brett den inn mot midten 2 – 3 ganger. La deigen ligge på bakepapiret med bakebollen over seg, og etterhev i ca 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet, setter du ovnen på 250 grader og setter inn jerngryta med lokk. Når brødet er ferdig hevet, drysser du litt sammalt byggmjøl i bunnen av gryta og hvelver deigen oppi gryta. OBS: Det er svært varmt! Sett på lokket og stek brødet på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10 – 15 minutter, til brødet har fått en gyllen skorpe. Ta brødet ut av gryta og legg det til avkjøling på rist.